Skip to main content

Συμβουλές Στοματικής Υγιεινής

Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα στοματικής υγιεινής περιλαμβάνει καλό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, καθώς και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Ανακαλύψτε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να διατηρήσετε μια καλή στοματική υγεία σε όλα τα διαφορετικά στάδια της ζωής (παιδιά, ενήλικες ή ηλικιωμένοι), καθώς και συμβουλές σχετικά με την στοματική υγιεινή για άτομα σε ορθοδοντική θεραπεία ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μάθετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές και να αποφεύγετε έτσι όλα τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την εσφαλμένη ή την ανεπαρκή στοματική υγιεινή.

4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑ

1. ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

Μάθετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά. Για να καθαρίσετε καλά τα δόντια σας, πρέπει να τα βουρτσίζετε για τουλάχιστον δύο λεπτά.

Κατά το βούρτσισμα, συνιστάται η τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας σε γωνία 45º σε σχέση με τα ούλα και ο καθαρισμός της εξωτερικής και εσωτερικής επιφάνειας κάθε δοντιού με μικρές και απαλές κινήσεις και με τρόπο που απομακρύνει την πλάκα από την επιφάνεια του δοντιού και του ούλου.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες και τα δόντια: το εσωτερικό και εξωτερικό μέρος τους, τις επιφάνειες μασήματος, τα δόντια σε πιο δυσπρόσιτα σημεία και τις περιοχές ανάμεσα σε σφραγίσματα, κορώνες και θήκες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή των ούλων. Καθαρίστε καλά κάθε τμήμα της γραμμής των ούλων. Για πιο δροσερή αναπνοή, φροντίστε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας.

Αν τα ούλα σας ματώνουν, μην σταματήσετε το βούρτσισμα. Το καλό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της ουλίτιδας. Αν το πρόβλημα της αιμορραγίας επιμένει, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα. Η σωστή τεχνική βουρτσίσματος δεν έχει κανένα νόημα, αν δεν χρησιμοποιείτε το σωστό εργαλείο. Η καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό των πιο δυσπρόσιτων σημείων είναι μια μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, με συνθετικές ίνες και μικρή κεφαλή. Επίσης είναι σημαντικό να αλλάζετε οδοντόβουρτσα μόλις εμφανίζει σημάδια φθοράς ή κάθε 3 μήνες.

2. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΕ ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΒΟΥΡΤΣΑΚΙΑ

Είναι αρκετά δύσκολο να καθαρίσετε καλά τα σημεία ανάμεσα στα δόντια. Εκεί συσσωρεύονται συνήθως τροφές που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να αφαιρέσει. Για να καθαρίσετε σωστά αυτά τα σημεία θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

3. ΧΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ

Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του στόματος: στα δόντια, προφανώς, αλλά επίσης στη γλώσσα και στα ούλα. Η χρήση ενός στοματικού διαλύματος μετά το βούρτσισμα περιορίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα καθημερινής χρήσης, που προστατεύουν την υγεία του στόματος, αλλά και άλλα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και χρησιμοποιούνται προσωρινά.

Τα στοματικά διαλύματα καθημερινής χρήσης, όπως το LISTERINE ®, πρέπει να ενσωματώνονται στο καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας της στοματικής υγιεινής σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και τη χρήση στοματικού διαλύματος. Από όλα τα χαρακτηριστικά των στοματικών διαλυμάτων καθημερινής χρήσης θα πρέπει να επισημάνουμε την αντιβακτηριακή δράση τους, που συμβάλλει στην αφαίρεση της πλάκας, την προστασία των ούλων και την εξουδετέρωση των βακτηρίων που προκαλούν χαλίτωση. Μια καλή επιλογή είναι τα στοματικά διαλύματα με αιθέρια έλαια, καθώς έχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματική δράση.

4. ΕΠΙΣΚEΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Πιστεύετε ότι το στόμα και τα δόντια σας είναι υγιή, επειδή τα καθαρίζετε καθημερινά; Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας! Ο οδοντίατρος θα σας υποδείξει πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε για έναν τυπικό έλεγχο. Πολλοί άνθρωποι δεν επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο.

Η πλάκα που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών αποτελείται από πρωτεΐνες της σιέλου, βακτήρια, σύνθετα σάκχαρα και οξέα. Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος καθημερινά περιορίζουν τη συσσώρευση αυτών των ουσιών. Ωστόσο, αν δεν έχετε άριστες συνήθειες στοματικής υγιεινής, η οδοντική πλάκα συνεχίζει να σχηματίζεται και, λόγω της συσσώρευσης μετάλλων, μετατρέπεται σε πέτρα.

Για την αφαίρεση της πέτρας πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο. Η πέτρα είναι μία από τις αιτίες πρόκλησης ουλίτιδας και αποχρωματισμού των δοντιών. Για το λόγο αυτό σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.