ΟΥΛΙΤΙΔΑ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για μια ήπια και αρκετά συχνή ασθένεια των ούλων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 στους 4 ενήλικες παρουσιάζει κάποιου είδους βακτηριακή φλεγμονή των ούλων, ενώ στο 15% - 20% των περιπτώσεων το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Αν παρατηρείτε αλλαγές στο στόμα σας, όπως οίδημα στα ούλα ή ακόμα και υποχώρηση της γραμμής των ούλων, και δεν γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει, ανατρέξτε στα συμπτώματα της ασθένειας των ούλων για να δείτε αν υποφέρετε από κάποια βακτηριακή λοίμωξη.
Τα συμπτώματα της ουλίτιδας
Καθώς τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι πολύ κοινά, πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντιληφθείτε ότι πάσχετε από ουλίτιδα με συνέπεια να αργήσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα παρακάτω:
1. Πρησμένα ούλα: Είναι αρκετά απλό να αναγνωρίσετε τα πρησμένα ούλα. Θα παρατηρήσετε ότι το μέγεθός τους έχει διογκωθεί, ότι είναι αρκετά ευερέθιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα.
2. Τα δόντια ματώνουν κατά το βούρτσισμα: Το βούρτσισμα των δοντιών από μόνο του δεν είναι επώδυνο. Όμως, αν έχετε εμφανίσει ουλίτιδα υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα δόντια σας να πονούν κατά το βούρτσισμα και/ή να ματώνουν.
3. Κακοσμία του στόματος: Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι η άσχημη μυρωδιά στο στόμα, καθώς μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Αν λοιπόν, πάσχετε από έντονη κακοσμία που δεν υποχωρεί με απλές λύσεις στο σπίτι, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.
ΑΙΤΙΕΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ
Ορισμένες συνήθειες είναι ευρέως γνωστές ότι προκαλούν ασθένεια των ούλων (όπως η ελλιπής φροντίδα των δοντιών), ωστόσο υπάρχουν ορισμένες λιγότερο γνωστές αιτίες για την εμφάνιση φλεγμονή των ούλων στο στόμα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΛΩΔΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΣΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΩ ΤΟ ΠΡΩΙ;
Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, σχηματίζοντας ένα λεπτό στρώμα που ονομάζεται βιομεμβράνη. Αυτό ακριβώς είναι η κολλώδης μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και τα ούλα σας, όταν ξυπνάτε το πρωί.
Ο σχηματισμός βιομεμβράνης είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους, ακόμα και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, αν δεν αφαιρείτε τη βιομεμβράνη σε καθημερινή βάση, μπορεί να συσσωρευτεί και να εξελιχθεί σε οδοντική πλάκα.
Η οδοντική πλάκα, που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των ούλων, αποτελείται από ορισμένα βλαβερά βακτήρια (τα οποία αναπτύσσονται από τα υπολείμματα ζάχαρης στα ούλα και στα δόντια και μετατρέπονται σε διαβρωτικά οξέα) και ορισμένα καλά βακτήρια (που απωθούν τα βλαβερά βακτήρια από τη φυσιολογική βιομεμβράνη).
Ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα φροντίδας των δοντιών, το οποίο περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και καθημερινές πλύσεις με στοματικό διάλυμα, ελέγχετε και περιορίζετε το μέγεθος της βιομεμβράνης και ενδεχομένως βελτιώνετε τη σύνθεσή της, αυξάνοντας τον αριθμό των καλών βακτηρίων που περιέχει.
Ωστόσο, αν καθαρίζετε και πλένετε τα ούλα και τα δόντια σας λιγότερο τακτικά, η βιομεμβράνη (που συνήθως έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα) στερεοποιείται και μετατρέπεται σε πέτρα, την οποία μπορεί να απομακρύνει μόνο ο οδοντίατρος χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία. Επομένως, φροντίστε να κάνετε καθημερινά πλύσεις με στοματικό διάλυμα, για να διατηρείτε τη βιομεμβράνη σε υγιή κατάσταση.
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ;
Ελέγχετε πάντα τα συστατικά στη συσκευασία του στοματικού σας διαλύματος και φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα με σύνθεση που καταπολεμά τα βακτήρια και την ασθένεια των ούλων , όπως το στοματικό διάλυμα LISTERINE® (περιέχει τέσσερα αιθέρια έλαια, ευκάλυπτο, μενθόλη, σαλικυλικό μεθύλιο και θυμόλη, που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ασθένεια των ούλων).
Η τακτική χρήση ενός αντισηπτικού στοματικού διαλύματος καταπολεμά τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα ούλα και σχηματίζουν οδοντική πλάκα. Όταν το πρόβλημα της πλάκας δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε πέτρα. Ορισμένα στοματικά διαλύματα περιέχουν επίσης φθόριο, που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.
Βήμα προς βήμα οδηγός φροντίδας της στοματικής υγιεινής
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την στοματική υγιεινή και ένα λαμπερό χαμόγελο.
1. Το πρώτο βήμα είναι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Επιλέξτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα που ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες σας για να έχετε υγιή δόντια και ούλα.
2. Μην ξεχάσετε το οδοντικό νήμα. Είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιείτε καθημερινά προκειμένου να κρατήσετε μακριά την πλάκα αλλά και να αφαιρέσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα υπολείμματα των τροφών.
3. Επιλέξτε το σωστό στοματικό διάλυμα. Δεν θα πρέπει να παραλείπετε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά από κάθε βούρτσισμα καθώς είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα που μπορείτε να λάβετε ενάντια στην πλάκα και την ουλίτιδα.
Συμβουλές για να αποφύγετε την ουλίτιδα
Προκειμένου να κρατήσετε μακριά την ουλίτιδα, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τις παρακάτω τροφές/συνήθειες.
1. Πείτε όχι στη ζάχαρη: Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλύκισμα; Η απάντηση είναι σχεδόν κανείς, όμως η ζάχαρη βλάπτει σημαντικά τα δόντια και θα πρέπει να αποφεύγεται.
2. Κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα: Πρόκειται για μια κακή συνήθεια που επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι ότι συμβάλει στην ανάπτυξη ουλίτιδας.
3. Ελέγξτε τα επίπεδα βιταμίνης C: Πολλές φορές τα ούλα που ματώνουν και είναι επιρρεπή στην ουλίτιδα μπορεί να υποδηλώνουν ότι σας λείπει μια βιταμίνη και πολύ συχνά αυτή η βιταμίνη είναι η C.